Quantcast
Channel: Türkiye'nin İlk ve Tek Oyunlaştırma Blogu
Viewing all 225 articles
Browse latest View live

Monica Cornetti ‘nin Gamification Talk Radio Podcast’ine konuk oldum

$
0
0

Merhabalar,

Amerika’nın ünlü ve efsanevi oyunlaştırmacısı Monica Cornetti ‘nin her hafta düzenlediği “Gamification Talk Radio” adı podcast yayınında Şubat ayında benimle de yarım saatlik bir sohbet yaptı. Arşivinden hem beni hem de diğer uzmanlarla yaptığı sohbetleri cep telefonunuzdan dinleyebilirsiniz.

Keyifli dinlemeler : http://directory.libsyn.com/shows/view/id/gamificationtalkradio


Türkiye’den Oyunlaştırma Başarı Hikayeleri – 2 : Satış Oyunlaştırması için Salesmot

$
0
0

2018 yılında Türkiye’den Oyunlaştırma başarı hikayeleri yazmaya başlamıştık. İlkine de kurumsal eğitim tarafında oyunlaştırma konusunda çok önemli bir farkındalık yaratan, artık global firmalar tarafından da kullanılmaya başlanan Ankara merkezli oyun firması Pixofun ‘ın Quizgame isimli ürününü incelemiştim :

Bugün Başarı Hikayelerinde oyunlaştırma odaklı satış ekiplerinin motivasyonunu hedefleyen adını da Sales-Motivation ‘dan alan Salesmot ürününü inceliyoruz. Webrazzi tarafından da 2017 yılının en iyi SAAS Girişimine aday gösterilen Salesmot satış ekiplerinize hem daha görsel bir ekrandan anlık geri bildirim vermeyi amaçlıyor hem de sadece satış değil dilediğiniz diğer KPI’lar ile farklı hesaplamalarla puanlar dağıtıp alternatif sıralamalar yaratmanıza imkan veriyor. Belli bir sürede en çok satan, belli bir ürünü belli bir adette ilk satan,ve tabiki düello gibi alternatif mini senaryolar da ekleyebiliyorsunuz.

Detaylı özellikler için :
https://www.salesmot.com/tr/ozellikler/

Belirlediğiniz satış miktarlarını satış adedidinin yanında ayrıca istediğiniz diğer iş hedefleri mesela çağrı merkezi için arama süresi, mola süresi, arama ve ulaşma oranı,eğitim tamamlamam gibi sıralamaya göre ekrana ayrıca sıralayarak ekleyebiliyor.

Ayrıca dilerseniz bir çok farklı temada da temalara da belli bir süre vererek değişerek hem klasik sıralamayı biraz eğlenceli hale getiriyor, hem de ilk 3-4-5 kişiyi daha çok öne çıkarabiliyorsunuz. Temalarda yükselen binalardan, yarış arabalarına ve hatta balık tutmaya kadar çeşitlilik var.

Ayrıca Düello gibi oyuncularınızın kendileri arasında belli bir senaryoda da yarışmalarını sağlayabilirsiniz.

Ve tabiki oyun ve oyunlaştırmanın en büyük avantajlarından biri yarattığı engagment-etkileşim sayesinde müthiş bir büyük veriyi de kullanıcı başına, girdiği sürelerden tutun da tüm şirketin genel bilgi eksikliğine kadar detayda raporu son kullanıcı kendisi alabiliyor.

Salesmot’u ücretsiz 14 gün denemek için hemen sitesini ziyaret edin : https://www.salesmot.com/

ETZ18’de Öğrenmenin Merkezine Yolculuk – Oyun ve Hikaye

$
0
0

3 Mart 2018 tarihinde Radisson Blue Hotel Şişli’de gerçekleştirilen Eğitim Teknolojileri Zirvesinde öğretmenlerimiz için sevgili Storytelling Academy kurucusu Eda Bayraktar ile “Öğrenmenin Merkezine Yolculuk Oyun ve Hikayeler” adlı sunumu eğitimcilerimiz için gerçekleştirdik.

Etkinliğin başında ETZ’ye geliş hikayelerini anlatabilmeleri için Pixar’ın da kullandığı basit şablonla mini bir hikaye yazdılar ve yakınındakileriyle paylaştılar.

Biz de Eda’yla bu sunumu yapma fikrimizin hikayesini anlatmıştık.

Hikayesini yazanlar birbirleriyle aslında ‘hikayeyle tanışmış’ oldu.

Devamında ben neden hikaye ve oyunlara ihtiyacımız var, biraz dikkat ve odaklanma ‘dan bahsettim, oyunlaştırmanın bu konuya nasıl bir çözüm olabileceğinden örnekler verdim.

Devamında Eda’da çok güzel birkaç hikaye anlatarak bunun modelin bazı şirketlerde pozisyonları olduğundan ve çok önemli bir eğitimci yetkinliği olduğundan bahsetti.

Sunumun sonunda sunumumuza gelerek bize sürpriz yapan sevgili Kerem Dündar hoca dahil birçok insanla fotoğraf çektirerek günü sonlardırdık. Eda’nın da benim de aynı günün devamında sunumumuz olduğu için hızlıca başka etkinliklere dağıldık.

Bir eğitimcinin en önemli kazanımları hikayeleştirme ve oyunlaştırmadır. Çocuğun öğrenme merkezine yolculukta bunları yanınıza almayı unutmayın. Teşekkürler

Altuğ

Ünlü Professor Game ile Kullanıcı Deneyiminde Oyunlaştırma konuştuk

$
0
0

İspanya’nın en önemli İspanyolca oyunlaştırma içeriği üreten uzmanı Rob AlvarezBucholska ile geçtiğimiz ay düzenli düzenlediği “Professor Game” adlı podcasti için 25dk bir söyleşi yaptık. Daha önce bir çok efsanevi isimle yaptığı podcast’te bana da yer vermek istemesi benim için gurur vericiydi.

Daha önceki podcastler : http://www.professorgame.com/podcast/

Benim söyleşimi dinlemek için Rob’un twitine göz atabilirsiniz:

THY Turkish Airlines Gamification Çağrısı Deneyimim

$
0
0

THY Turkish Airlines Inovasyon ekibi hem şirket içi eğitimlerini hem de Loundge ‘da Müşteri Deneyimini oyunlaştırmak için bir proje yapmak için yola koyulmuş. Ancak bir çok farklı fikirler karşılaşınca ülkedeki teknopark ve girişim merkezlerine bir duyuru çıkmış. Inovasyon ekibinden Emre bana ulaştığında ellerinde 40’tan fazla fikir,proje ve firma olduğunu bu konuda kendilerine nasıl yardımcı olabileceğimi sorunca Juri olarak bir oyunlaştırma projesinde nelere dikkat edilmeli,nasıl ölçümlemeli gibi konularda bazı kriterlerle katkı verebileceğimi paylaştım.

Devamında THY’nın Genel Müdürlüğünde tüm gün 40’tan fazla projeyi birlikte dinleyerek değerlendirdik. Değerlendirmede Inovasyon ekipleri, Müşteri Deneyimi ekipleri, eğitim ekipleri, Anadolu Jet ekibi ve kurum içi iletişim sorumluları gibi farklı ekiplerden katılımcılar varken tek THY üyesi olmayan bendim.

Hem THY ekiplerine hem de sunum yapanlara sorularım ve düşüncelerimle yardımcı olmaya çalıştım.

Tüm gün boyuncaki sunumlarda bize canlı demo yaptıran firmalardan tutun, ben arkadaş rica etti onun yerine sundum gibi cevaplara kadar farklı seviyelerde hazır bulunmuşluk vardı. Deneyimlerimi ileride daha detaylı da paylaşmayı düşünüyorum. Ama olan gerçek şu Türkiye’deki oyunlaştırma farkındalığı için önemli bir gündü ve dahası bir çok firma oyunlaştırma projesi yapacağız diye gelip oyunlaştırma projesi neymiş öğrenmiş oldular.

THY ekiplerine bana bu şansı verdikleri için teşekkür ediyor,yapacakları hem eğitim hem müşteri oyunlaştırmasında kalpten başarılar diliyorum. Bana düşen her göreve de daima hazır olduğumu beliriyorum,dediğim gibi:

“THY Gamification başarırsa Türkiye başarır!

Altuğ

Teknoloji ve Mindfullness eğitimi gerçekleştirdik.

ITUSEM’de Mindset ile Dijital ve Sosyal Medya için Oyunlaştırma ve Hikayeleştirme anlatıyorum

$
0
0

Bundan yaklaşık 5 yıl önce sevgili dostum Murat Akyüz bir firma kurup “Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya” eğitimleri vermeye başlamıştı. Ve ben de Turkcell’deyken bana bizde “Oyunlaştırma” anlatsana diyerek aslında 5 sene önce Oyunlaştırma’nın önemini görmüş ve belki de bana ilk ders verdiren olmuştu.

Geçen pazar dersimde farkettimki birkaç dönem hariç tam 48 dönem olmuş,hemen Murat’ı aradım bir makalelelik olmuş dedim. Mindset en son ITUSEM İstanbul Teknik Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezinde büyüyerek devam ediyor. İçeriği incelemek için : https://www.mindset.com.tr/dijital-pazarlama-egitimi-sertifika-programi

Tabiki 5 sene içinde ben kitaplar yazdım, projeler yapmaya başladım, girişimcilere mentorluk yaptım, sadece Türkiye’de değil yurtdışında da çok sağlam oyunlaştırmacı abilerle (Yukai,Wu,Marcewski,Bart Hufen..) sahneyi paylaştım, inanılmaz hikayeler biriktirdim ve sunumun içeriği de haliyle değişti gelişti. İçine Hikayeleştirme de ekleyerek çok kıymetli bir içerik haline geldi. Size o sunumu da paylaşmak istiyorum:

Yakın zamanda da bu konseptte ITUNOVA için “Startuplar için Oyunlaştırma ve Hikayeleştirme” eğitimini yapacağız, bu özel eğitimle girişim fikrini nasıl sunumlarda hikayeletirir ve MVP ürüründe basit bir oyunlaştırma nasıl kurgulanır örneklerle paylaşacağım: Bu özel eğitimi diğer kurumlara da vermeyi düşünüyoruz.

Kayıt ve bilgi için: https://www.mindset.com.tr/startuplar-icin-oyunlastirma

Yaşasın Hikayeler Yaşasın Oyunlar!

Altuğ

Belçika merkezli Survey Anyplace Blog 16 Oyunlaştırma uzmanıyla röportajı


Funifier KWORKS Gamification Workshop gerçekleşti.

$
0
0

Merhabalar,

Amerika merkezli dünyanın en önemli oyunlaştırma altyapılarından Funifier Türkiye’deki gerçekleştirdiğimiz ilk projesi ING Bankası çalışan deneyimi oyunlaştırması WING projesi için Türkiye’ye geldi. Gelmişken ricamla KWORKS Şişli’de yarım günlük 2 seans halinde 30’a yakın kişinin katılımıyla ücretsiz workshoplar düzenlediler. Katılımcı firmalar arasında Turkcell, THY, Anadolu Sigorta, Allianz Akademi, Sompo Japon Sigorta, Enocta, Akbank, ING Orange Lab, Albaraka Garaj, Inooster, PMI, Salesmot, Sweaters gibi firmalar bulunmaktaydı. Normalde bu workshop 1500$ olup ricamla Türkiye’de daha pazar yeni oluştuğundan ücretsiz günlerini uzatıp ailelerinden 1 gün daha uzak kalarak yaptılar. Kendilerine çok ama çok teşekkür ederim.

Workshop çalışmasında önce Funifier CEO’su Igor Radic genel olarak oyunlaştırmanın tanımı, funifier altyapısını, yaptıkları projeleri ve oyunlaştırmanın geleceğini anlattı. Funifier CTO’su Ricardo ise Funifier Studio adlı oyunlaştırma altyapısı arayüzünden katılımcılarla birlikte basit bazı uygulamalar yaptı.

Funifier Studio’da puan,seviye,kazanma durumu ve rozet gibi oyun kurgusuna karar veriyorsunuz : siz de ücretsiz kayıt olup deneyebilirsiniz:

http://studio2.funifier.com/auth/login#_=_

Funifier Marketplace’de de ayn üyeliğinizle bağlanıp hangi hazır oyun mekaniği üzerinden varolan kurguyu göstereceksiniz widget denilen arayüzleri konfigure ederek gösterebiliyorsunuz.

http://marketplace.funifier.com/

Dilerseniz kendi sitenizin bir kısmında gösterecek,belli bir entegrasyonla trigger’lar ekleyecek ve belli bir bölümü gösterecekseniz API’ler de sizi bekliyor :

http://api.funifier.com/

Funifier bir çok farklı ülkeden yaptıkları projeleri paylaştı, bazı projeleri anlatırken tanıdığım birkaç proje çıkınca dayanamayıp ben de ekranda anlatmışım CNNTürk’ten Ozan Onat hoca o kareyi iyi yakalamış,yapmış gibi anlatıyorum asıl yapan adamlar orada allahım ya.

@oyunlastirma Altuğ Yılmaz davetiyle bugün işin uzmanlarından oyunlaştırma dinliyoruz. #funifier

Ozan Onat (@ozanonat)'in paylaştığı bir gönderi ()

Funifier bazı satış oyunlaştırması ve birkaç projesinden örneklerde paylaştı :

Seansların sonunda şuan Funifier ekibinin tanıdığı tek türk olan “Nusret-Saltbae” ahreketi yaparak günü tuzlayarak tamamladık 🙂

Funifier sunum dosyasını aşağıda bulabilirsiniz, workshop video olarak kaydedildi yayınlanınca buraya ekleyeceğim :

ETP18

$
0
0

Türkiye ÖZel Okullar Birliği’nin düzenlediği Eğitim Teknolojileri Platformu her sene katılmaktan büyük keyif aldığım bir etkinlik. Türkiye’nin dört bir tarafından öğretmenler kendi deneyimlerini bir üniversitenin sınıflarında tüm gün boyunca paylaşıyor. 3 senedir katılım gösterdiğim bu seneki etkinlikte de sevgili Nergis Okyar hocamızla “Eğitimde Hikayeleştirme ve Oyunlaştırma” eğitimi gerçekleştirdik.

Ana sahnede sevgili dostum Serdar Kuzuloğlu’nun konuşmasını keyifle dinlerken açılış konuşmalarının uzamasından dolayı bizim sunumda geç başladı,ancak sınıf dopdoluydu ne güzel. Öğretmenlerimize Pixar modelinde kendi ETP hikayelerini yazdırarak başladık ve devamında da Oyun kurgusunda sınıfta bir deneyim tasarlattık.

Nergis hocamla hazırladığımız sunumu aşağıdan indirebilirsiniz:

Gamfed Turkiye 2.Etkinliğini 3 Haziran Pazar Bahçeşehir Üniversitesinde gerçekleştirecek.

$
0
0

Gamfed Turkiye 2.Etkinliğini 3 Haziran Pazar Bahçeşehir Üniversitesinde gerçekleştirecek. 1.cisi 20 Mayıs 2017 tarihinde Habita ve Impact Hub’ta gerçekleşen etkinliğin 2.cisi için geri sayım başladı. 3-4 global konuşmacının 20’den fazla konuşmanın olacağı konferansta yerinizi hemen alın:

https://www.biletino.com/event/eventdetail/4886

Oyunu ciddiye alanlar 3 Haziran’da görüşmek üzere!

Altug

Gamification Turkey 2017 Türkçe Sunum Videosu:Oyunlaştırma Bilimle Çalışır (40dk)

GEO Koleji GEOGEN Projesi için BETT MEA Konferansındaydık

$
0
0

Dünyanın en büyük ve önemli eğitim teknolojileri konferansı olan BETT Show her sene Londra’da 800 firma ve 35.000 kişiden fazla kişinin katılımıyla Exeter Londra bölgesinde gerçekleşmektedir. Bu konferansın dünyada 4 adet daha mini versiyonları düzenlenmekte. BETT educar Brezilya’da , BETT Latin America Mexico’da, BETT Asia ,Kuala Lumpur Malezya’da ve Bet MEA Orta Doğu ve Afrika ise Abu Dhabi’de. 22-23 Nisan tarihinde UAE ‘nin başkenti olan Abu Dhabi’de Bett MEA 1000+ katılımcıyla gerçekleşti.

Açılış konuşmasını UAE Eğitim Bakanının yaptığı konferansta son dönemin popüler konusu Yapay Zeka öne çıktı. Çocuklara yapay zeka ile gelişimleri ve ilgilerine uygun içerik üreten bir çok yazılım paylaşıldı. Öğleden sonraki Dünyada ilk Yapay Zeka Bakanlığı açan UAE tarafından bir yapay zeka paneli düzenlendi ve eğitim teknolojilerindeki yaratabileceği avantajlardan bahsedildi,aynı zamanda hoşuma giden olası sorunlar ve teknik gereksinimlere de değinildi.

Konferansın büyük bir çoğunluğunda oyun öne çıkıyordu. Finlandiya Devleti destekli standında “Welcome to Finland” yazan bir standda eğitimcilere kendi lokasyon bazlı oyunlarını (Evet Pokemon GO gibi seviyeli,puanlı,liderlik tablolu,rozetli vs) kurgulayabilecekleri ve 3 kişiye kadar ücretsiz oynatabilecekleri Seppo en beğendiklerimden biri oldu. CEO’su ile de tanışma fırsatı buldum Türkiye’ye davet ettim.

Beni en çok şaşırtan Bahreyn merkezli bir okulun gezegen konseptinde her sınıfın ayrı materyal,füze tasarlayabildiği bir ürün olan Bravo Bravo yaptı desem yalan olmaz. Okulun müdürü ve eğitimcilerin stand açıp müthiş bir sahiplikle ürünü anlatmaları çok hoşuma gitti mutlaka siz de göz atın Türkiye’den de böyle ürünler çıkarıp sunacak okullarımız da umarım olacaktır.

Artırılmış Gerçeklik için de Maldivler merkezli Londra destekli Hologo eğitsel örnekleriyle beni benden aldı diyebilirim. Özellikle Dünyanın hava tabakalarını seviyeler ve özellikleriyle anlattığı örnek,her öğrencini kendi dijital çiçeğini geliştirmesi gibi sürdürülebilir eğitsel örnekler çok beğendim.

Türkiye’nin ilk oyunlaştırılmış okul yönetim sistemi olan ve yeni kurulan GEO Koleji için yaptığımız isim ve fikir babası da olduğum GEOGEO ilk kez ekranları ve demosuyla orada sunma imkanı kazandık. Okula kayıt olunduğundaki formdan beslenerek GEOGEN’e çocuk ilk bağlandığında onu merkeze koyarak oyunlaştırmanın asıl amacı olan insan odaklı tasarım için motive olabileceği kurgular ve görevler getiriyoruz. Günlük görevler, Kulüpler, kazandıkları puanlarla alabilecekleri GEO Store’a özel rozet,sertifika,sticker,ajanda gibi fiziksel eşyalar.

Sunumumu aşağıdan inceleyebilirsiniz:

2.Gamfed Türkiye Oyunlaştırma Konferansı 3 Haziran’da gerçekleşti. (Sunum ve Videolar)

$
0
0

Dünyadaki Oyunlaştırma farkındalığını artırmak amacıyla kar amacı gütmeyen bir dernek olarak kurulan Gamfed Dünya Oyunlaştırma Konfederasyonu’nun Türkiye’de gerçekleştirdiği 2.ci etkinlik Bahçeşehir Üniversitesi’nde 3 Haziran tarihinde gerçekleşti.

3 Haziran 2018 Pazar günü Gamfed – Uluslararası Oyunlaştırma Federasyonu’nun Türkiye’de organize ettiği 2.ci etkinliği Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş kampüsünde 400’den fazla katılımcıyla gerçekleşti.

Londra merkezli kurulmuş kar amacı gütmeyen Gamfed derneği Dünyadan bir çok oyunlaştırma uzmanının katılımcıyla ‘oyunlaştırma’ farkındalığının artırılması için yerel temsilciler ile içerikler üretmekte ve etkinlikler düzenlemektedir. Gamfed Türkiye Temsilcisi, aynı zamanda Bahçeşehir Üniversitesi’nde Oyunlaştırma dersleri vermekte olan Ercan Altuğ Yılmaz ve BAU Graduate School of Business Genel Kurul Üyesi , Ana Sponsor 360+ Media CEO’su Sayın Zehra Öney tarafından gerçekleşen etkinlik açılış konuşmasında etkinlikte 30’dan fazla ana sponsor ve deneyim sponsoru olarak firmaların stand açtığını, 400’den fazla biletleme yapıldığını ve 8 keynote olarak ana konuşma, 5 adet panel ve farklı salonlarda 10 adet oyunlaştırma odaklı workshop aynı gün içinde gerçekleştiğini belirtti.

Etkinlik sponsorları ve stand açan firmalar listesi : 360+Media – Blippar, Oyunder, Pubmedya , Brand New Game, Tezgahçılar, Öğrenme Tasarımları, Big Cat – Polify , Netmarble, Renunion, Kodris,Benmaker,Tohum Otizm, BUG Bahçeşehir University Gaming Dep. , Salesmot, Inooster, Einstein, UES-Sınırsız Eğitim Hizmetleri , By No Game, Catchman App, , Trivia Train, GmPly, Minticity, Parrotize, Pearson, Bursa Oyun Hareketi Derneği, Uniaktivite, GEO Koleji firmaları stand açtılar.

Konferanstaki konuşmacılar adına bağış yapılan Tohum Otizm vakfı Türkiye Genel Müdürü Betül Selcen Özer tarafından yapılan teşekkür konuşmasında Otizm’in farkındalığı için tasarladıkları “Bağış İçin Oyna” projesinden de bahsetti. Street Fighter gibi klasik atari oyun cihazlarından konumlandırdıkları katılımcıların hem oyun sonunda bağış yapabildiklerini hem de Otizm’le ilgili bilgilendiğini belirtti.

Bağış için Oyna Tanıtım videosu :

Konferansın ilk keynote konuşmasını Amerika merkezli “Knack” firmasının kurucu CEO’su Guy Halfteck tarafından “What’s your knack? Games to “measure” job potential – Gerçek Potansiyelini Oyunla Ortaya Çıkar” isimli sunumuyla gerçekleştirdi. Knack firması bir den çok özel olarak geliştirdiği oyun üzerinden katılımcıların karakter analizi ve yetenek haritasını çıkarıyor. Guy Halfteck’in sunumu :

Hollanda merkezli Brand New Game firmasının Türkiye temsilciğinden Fırat İçmeli bir sonraki konuşmacıydı. Title olarak “Chief Gamification Officer CGO” olarak kendini tanıtan İçmeli, şirketlerinin üniversite öğrencilerine uyguladığı bir oyunlaştırma projesinden bahsederek özellikle yeni nesil katılımcıların oyunsu deneyimlerde çok daha başarılı sonuçlar elede ettiğinden bahsetti. Fırat bey’in sunumu :

İngiltere merkezli 3Radical isimli oyunlaştırma firmasında danışman olarak görev alan Will-Stuart Jones ise ‘’WHY GAMIFICATION IS FUNDAMENTAL TO BUILDING COMPELLING CONSUMER EXPERIENCES’’ Müşteri Deneyiminde Oyunlaştırma neden en temel unsurdur – isimli sunumunu gerçekleştirdi. Özellikle Londra etrafında restaurant ve eğlence merkezlerinin müşterilerine nasıl oyunlaştırılmış deneyimler sunduğunu aktardı. Will ‘in sunum dosyası :

Ankara merkezli köklü bir eğitim firması olan İzgören Akademi’nin Genel Müdürü Umut Sav “Oyunlaştırma, Olgunlaştırma” isimli sunumunda şirket olarak yayınladıkları “CEO OLMAK” isimli kutu oyunu üzerinden firmalarda işe alımdan oryantasyona kadar bu oyun ile bir çok proje gerçekleştirdiklerini ve bu kutu oyununu oynarken aslında hem öğrenmenin daha kolay gerçekleştiği hem de katılımcılarının karakterleri ve yeteneklerinin daha net bir şekilde ortaya çıktığını belirtti. Umut bey’in çok beğenilen sunumu :

Keynote arasına çıkarken Tezgahçılar isimli eğitim firmasının Gamfed Konferansına özel tasarladığı “6 farklı Oyuncu Tiplerini Bulma” oyunu da katılımcıların 15 dakikalık keynote arasında bir birlerine sorular sorarak hangi oyuncu tipinde olduklarını ve dolayısıyla tanışmalarına imkan verdi. Tezgahçıların uyguladığı oyundan kareler için :

Keynote arası sonrası ilk konuşmayı HR Dergi Kurucu Genel Müdürü Alper Toper bey ve “Türkiye’nin Motivasyon Haritası – Beni ne motive eder” isimli müthiş istatistikler içeren sunumuyla yaptı. Alper bey oyunlaştırma kurgularında da çok önemli yer alan katılımcıların nasıl motive olacağıyla ilgili Türkiye’de yapılmış en kapsamlı araştırmanın sonuçlarını demografik olarak paylaştı. Alper Bey’in sunum dosyasını kendi ricasıyla paylaşamıyoruz ancak sunumundan bir kare ve videosunu da yakında burada paylaşacağız:

Katılımcıların da çok ilgisini çeken bu sunum sonrasında başka ilgi çekici konu olan “LEGO Serious Play ile Verimlilik” ve Türkiye’nin ilk ve tek LEGO Serious Play Eğitmeni Sertifikasına sahip Yelda Gürbüz Erdoğan sahne aldı. LEGO oyuncaklarıyla şirketlerde toplantı süreçlerini, takım çalışmalarını ve karakter analizlerini dünyada kabul gören bu yöntemle nasıl yapıldığını aktardı. Yelda hanım’ın LEGO Serious Play ile ilgili sunumu :

Almanya merkezli Accenture Digital firmasının Gamification Chapter olarak adlandırılan Oyunlaştırma Departmanından konferansa katılan Olcayto Cengiz “Oyun mu oynuyoruz burada?” isimli sunumunu gerçekleştirdi. Fortune 100 firması olan global bir firmada Oyunlaştırma iş modelinin nasıl uygulandığını örnekleriyle aktardı. Çok beğenilen sunumunda Olcayto Cengiz Türkiye ‘deki oyunlaştırma anlayışı ve yaklaşımıyla Avrupa’daki yaklaşım arasındaki farkları da eğlenceli örneklerle gösterdi. Olcayto bey’in keyifle takip edilen sunumunun dosyası :

Konferansın ana keynote konuşması için bir çok kaynak tarafından yaşayan en önemli oyunlaştırma uzmanı olarak gösterilen, Türkiye’ye ilk kez gelen , Octalysis isimli oyunlaştırma modelinin yaratıcısı, Octalysis Group kurucu ortağı, Actionable Gamification:Beyond Points-Badges-Leaderboard isimli bestseller kitabın yazarı, Yu-kai Chou konuşmasını yapmak üzere sahneye geldi. 30 dakikalık konuşmasında 2003 yılından bu yana geliştirdiği model olan Octalysis modelinden bahseden, hem de projelerinden bahsetti.

Öğle arası verilen konferansta yine bir ilk gerçekleşti ve öğle arasında katılımcılar “Catchman” isimli firmanın uygulamasıyla AR Artırılmış Gerçeklik oyunu desteğiyle Bahçeşehir Üniversitesi’nin içine yerleştirilen sanal hediye kutularını bulup kutulardan çıkan D&R Hediye Çeki, The Game Davetiyesi, İmzalı İş’te Oyunlaştırma Kitabı, Workinton Ofis Üyeliği, Catchman Powerbank, Catchman MUG gibi ödülleri kazandılar. Öğle arası oynanan bu oyunun videosu için :

Öğleden sonra ana sahnede Oyunlaştırma odaklı paneller gerçekleşirken paralel seanslar olarak 3 farklı lokasyonda 10 adet oyunlaştırma odaklı workshop atölye de gerçekleştir. Atölye konu başlıkları :

Berna Aslan ile Eğitsel Oyun ve Oyunlaştırma Workshop
Eda Bayraktar ve Storytelling Academy ile Hikayeleştirme Workshop
Tuğba Çanşalı ile Oyunbaz Atölyesi
Akar Şümşet ile Kullanıcı Odaklı Oyunlaştırma Tasarımı
Yelda Gürbüz Erdoğan ile LEGO Serious Play Workshop
İzgören Akademi ile CEO Olmak Kutu Oyun Atölyesi

Paneller ve katılımcıları sırasıyla :

Türkiye’de Oyunlaştırma Projelerinden : Koray İnan (Moderatör) Satış Koçu,Ecem Sondelen Yemeksepeti.com , Emre Güngör ING Bankası – Vice President, Murat Yılmaz Inooster Kurucusu , Gökçen Karan GmPly Kurucu Ortak

Oyunlaştırma ve Yeni Teknolojiler – AR,VR,IOT,Blockchain : Ahmet Atilla Can 360+ Media Vice President, Güven Çatak (Moderatör) Founder Director of Bahcesehir University Game Lab , Haydar Özkömürcü Dijital Pazarlama Danışmanı Growth Hacker | Eğitmen, Altuğ Öztürk Krypted Kurucu Ortağı, Alp Köksal Khan Academy Türkiye

Sosyal Sorumluluk için Oyunlaştırma: Zeynep Karagöz (Moderatör) Maker Atölye, Ezgi Temir Netmarble – Kod Ödülleri, Mehmet Çam Otsimo – Designer, Neyran Akyıldız WWF Türkiye Kaynak Geliştirme Müdürü , Özcan Köse Adım Adım İcra Kurulu Üyesi

Espor Jenerasyonuna Oyunlaştırma : Nihat Baran Menteş (Moderatör) Renunion Kurucusu, Mert Kestek Einstein Genel Müdürü, Murat Kömürcü ByNoGame CEO , Ozan Aydemir Gaming in Turkey Kurucusu, Oğuzhan Yılmaz Catchman Founder

Eğitimde Oyunlaştırma : Yavuz Samur Bahçeşehir Üni. BÖTE Bölüm Başkanı , Gökhan Yıldırım Trivia Train Co-Founder ,Azize Sorguç Das Akademie -Minticity Genel Müdürü, Özlem Şenel UES – Sınırsız Eğitim, Hatice Şengür Enocta Ürün Müdürü

Oyunlaştırma ile Girişimcilik: Burçak Yıldırım (Moderatör) Tezgahçılar Kurucusu, Melis Abacıoğlu Sweaters Kurucusu Tuğba Çanşalı Öğrenme Tasarımları , Kadircan Kırkoyun Scode Founder, Serkan Erdoğmuş Salesmot

Oyunlaştırmanın Dünü,Bugünü ve Geleceği:

Ercan Altuğ Yılmaz (Moderatör) Gamfed Türkiye Temsilcisi

Ayşe Şule Bilgiç
Düşyeri Kurucusu & Düş İşleri Bakanı

Uğur Batı
Akademisyen, Yazar

Dr. Kerem Dündar
Nöro Sağlık Kurucusu

Serdar Ekrem Şirin
Muse Network CEO, Galaktikos Espor Kulübü Sahibi, Trabzonspor Yönetim Kurulu Üyesi

Konferans kapanışında tüm gün sosyal medyada #oyunlastirma hashtag ile en çok etkileşim görenin Salesmot firmasıyla oyunlaştırılmış bir ekrandan izleyebildikleri yarışmanın sonucu galibine ödülü verildi. Ve Gamfed Türkiye Temsilcisi Ercan Altuğ Yılmaz 30’dan fazla etkinlik için gönüllü çalışan ekibi sahneye çağırıp Gamfed Türkiye 3.etkinliğinde görüşmek üzere konuşmasını tamamladı.

Gamfed Türkiye’nin etkinliklerini sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz:

https://twitter.com/GamFedTurkey

https://facebook.com/GamFedTurkey

https://www.instagram.com/gamfedturkey

Gamfed Türkiye olarak bu konferanstaki destekleyicilerimiz ve katılımcılarımızdan gelen talepler üzerine 21-22-23 Eylül tarihinde Bahçeşehir Üniversitesi’nde Türkiye’nin ilk “Gamification Hackathon” gerçekleştireceğiz.

– Eğitim Portali Oyunlaştırma
– Sigorta Süreçlerini Oyunlaştırma
– Satış personeli süreçlerinde Oyunlaştırma
– Blockchain sistemi üzerinde Oyunlaştırma
– Yolculuk deneyimini Oyunlaştırma
– Sadakat Programı Oyunlaştırma
– Bankacılık Sektöründe Çalışan Oyunlaştırma

gibi konu başlıklarında 50 kadar girişimciyle 48 saatte her konunun bir sponsor firmasıyla oyunlaştırma projeleri geliştirecekler.

Türkiye’nin ilk “Gamification Hackathon’unda yer almak ya da katkı vermek için:

altug@oyunlastirma.co (05356526040)

Oyunla kalın.

Altuğ

Redcet Girişimi için Oyunlaştırma videoları çektik.

$
0
0

Redcet isimli girişim sektördeki önemli insanların hikayelerini gerçekten video kalitesi çok yüksek şekilde çeken bir girişim. Ben de hem kendi hikayemden, hem oyunlaştırmadan bahsettim. İzleyin :

http://redcet.com/profil/ercanaltugyilmaz/


Türkiye’den Oyunlaştırma Başarı Hikayeleri 3 – Trivia Train Soru Cevap Uygulaması

$
0
0

Merhabalar,

Türkiye’den ‘Oyunlaştırma Başarı Hikayeleri’ serimize Pixofun Quizgame ve Salesmot ‘tan sonra Trivia Train ile devam ediyoruz. Başarı Hikayesi olabilmek için ürün konumlanmasında oyun mekaniklerinde sadece sadakat seviyesinde değil karmaşık oyun kurgularında kullanan ve isimlendirmesinde ‘oyunlaştırma’ kullanması sonucunda davranış değişikliği yapması benim için yeterlidir. Ne yazıkki şuanda Türkiye’de büyük bankalardan ulaşım firmalarına kadar oyunlaştırma adı altında kurgusuz rozet,seviye gibi popüler mekanikler eklenmiş uygulamalar kullanılıyor, bu bir yandan büyük te bir fırsat müşteriler tarafında denetimin kötü olması kadar.

Trivia Train , meşhur Trivia Crack ürününü şirketlerin sorularını girerek paralelde kendi rozet,seviye,puanlama sistematiği ekleyebildiği Türkiye’de geliştirilmiş bir yazılım. Deneyimlemek için uygulamayı ücretsiz mobil cihazınıza indirip demo hesaplarıyla kullanabilirsiniz :

https://triviatrain.games/ios/

https://triviatrain.games/android/

Tanıtım videosunu da aşağıdan izleyebilirsiniz :

Kullanıcı bazlı gelişimi takip edebildiğiniz, anlık raporlama alabildiğiniz,
her pozisyon veya servis için ayrı soru grupları ile çalışabilen bu program ile öğrenmeyi
çok kolay ve eğlenceli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

 Kullanıcıların eğlenceli bir ortamda soru çözmelerini ve öğrenmelerini sağlar.
Böylece bilgi, davranışa daha kolay yansır.
 Rekabet ortamı kullanıcıların oynama isteğini arttırır.
 Yanlış cevaplanan kategorilerde kullanıcıya ağırlıklı olarak aynı kategoriden soru
getirilmesi sağlanabilir. Bu sayede öğrenme hızlı olur.
 Performans değerlendirme ile ilişkilendirilebilir.
 Bilginin güncelliği sağlanır.

ÖN YÜZ VE ADMIN ÖZELLİKLERİ

1. Çoklu oyuncu ile anlık oynama ve takım oluşturma (2-4-6 veya üstü oyuncu)
2. Bot ile oynama
3. Rozet kazanma ve seviye ilerledikçe değişen oyun modülleri
4. Liderlik tablosu ile günlük, haftalık ve aylık sıralama
5. Zorluk seviyesi belirleme
6. Müdür, Şef, Müşteri Yetkilisi vb. roller için soru belirleme
7. Anlık raporlama ve geri bildirim
8. Online eğitim karnesi oluşturma
9. Kullanıcı bazlı gelişim izleme
10. Admin ekranları
11. IOS/Android ve masaüstü uyumluluk
12. Oyun içi ses efektleri
13. Kullanıcıya anlık notifikasyon gönderme
14. Çoktan seçmeli, boşluk doldurma, doğru/yanlış vb. 4 farklı kategoride
(Satış/Pazarlama, İletişim, Zaman Yönetimi, Liderlik/Koçluk) hazır soru havuzları

Kişiselleştirme:
Ekiplerinizin sürekli eğitim programlarını firmanıza özel kişiselleştirilebilir modüllerle
sisteme yükleyebilirsiniz.

Limitsiz kategorizasyon:
İstediğiniz kadar kategori yaratabilir ve ekiplerinizin farklı konularda farklı soru
seçenekleri ile eğitimlerini programlayabilirsiniz.

Detaylı Raporlama:
Uygulamayı kullanan personelinizin konu bazlı başarı yüzdelerini detaylı raporlama ile
görüntüleyebilirsiniz.

Yapay Zeka:
Yapay zekası sayesinde personelinizin eğitim ihtiyacını vermiş olduğu cevaplara göre
analiz ederek gelişmesi gereken konularda daha çok soru cevaplamasını sağlar.

Badge ve Liderlik Özellikleri:
Oyunda ilerledikçe kazanılan eğlenceli ödüller ile motivasyon sağlar, haftalık ve aylık
liderlik tabloları ile yarışmanın heyecanını artırır.

Kolay kurulum :
Sadece 2 gün içinde firmanıza özel kişiselleştirilmiş uygulamayı kullanmaya başlayabilir
ve eğitimlerinizi yeni bir boyutta gerçekleştirebilirsiniz.

Demo sonrası şirketiniz için blogumuzda gördüğünüzü iletip daha detaylı bir görüşme talep edebilirsiniz : gokhan@utegro.com

Türkiye’den Başarı Hikayeleri 4 – Catchman -Artırılmış Gerçeklik ile Oyunlaştırma Uygulaması

ITUSEM’de Mindset ile Dijital ve Sosyal Medya için Oyunlaştırma ve Hikayeleştirme anlatıyorum

$
0
0

Bundan yaklaşık 5 yıl önce sevgili dostum Murat Akyüz bir firma kurup “Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya” eğitimleri vermeye başlamıştı. Ve ben de Turkcell’deyken bana bizde “Oyunlaştırma” anlatsana diyerek aslında 5 sene önce Oyunlaştırma’nın önemini görmüş ve belki de bana ilk ders verdiren olmuştu.

Geçen pazar dersimde farkettimki birkaç dönem hariç tam 48 dönem olmuş,hemen Murat’ı aradım bir makalelelik olmuş dedim. Mindset en son ITUSEM İstanbul Teknik Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezinde büyüyerek devam ediyor. İçeriği incelemek için : https://www.mindset.com.tr/dijital-pazarlama-egitimi-sertifika-programi

Tabiki 5 sene içinde ben kitaplar yazdım, projeler yapmaya başladım, girişimcilere mentorluk yaptım, sadece Türkiye’de değil yurtdışında da çok sağlam oyunlaştırmacı abilerle (Yukai,Wu,Marcewski,Bart Hufen..) sahneyi paylaştım, inanılmaz hikayeler biriktirdim ve sunumun içeriği de haliyle değişti gelişti. İçine Hikayeleştirme de ekleyerek çok kıymetli bir içerik haline geldi. Size o sunumu da paylaşmak istiyorum:

Yakın zamanda da bu konseptte ITUNOVA için “Startuplar için Oyunlaştırma ve Hikayeleştirme” eğitimini yapacağız, bu özel eğitimle girişim fikrini nasıl sunumlarda hikayeletirir ve MVP ürüründe basit bir oyunlaştırma nasıl kurgulanır örneklerle paylaşacağım: Bu özel eğitimi diğer kurumlara da vermeyi düşünüyoruz.

Kayıt ve bilgi için: https://www.mindset.com.tr/startuplar-icin-oyunlastirma

Yaşasın Hikayeler Yaşasın Oyunlar!

Altuğ

Türkiye’den Başarı Hikayeleri 4 – Catchman -Artırılmış Gerçeklik ile Oyunlaştırma Uygulaması

$
0
0

Artırılmış Gerçeklik gerçekten hayatımıza yakın zamanda daha çok girecek. Pokemon GO zamanının çok öncesi yabancıların değişiyle ‘early adopter’ bir çözümdü, Pokemon toplamak sürdürülebilir bir deneyim değildi ancak kişisel düşüncem insanlar ellerinde telefonla hiç oyun oynamadıklarından AR Gaming tadıyla da biraz adlarını şuan hatırlamadıkları canavarların peşinde uykusuz kaldılar.

Ancak burada kaçırılan nokta Pokemon’lardan öte insanların bişeyleri okutma ,yakalama ve eğlence ihtiyacıydı. VR yani Virtual Reality sanal gerçeklik bence suanda halen insanların hayatında genel bir problemi çözebilmiş değil, çözecekmi ondan da emin değilim, ancak Artırılmış Gerçeklik bir devrim potansiyeli niteliğinde.

Günlük hayatımızda içtiğimiz sudan,market fişine, aldığımız kahve tutacağından broşürlere kadar herşey okutulabilecek. Aslında okutma kelimesi biraz eksik QR kod gibi okutma ve varolan ekranda devam etmekten çok burada bir ‘arttırma’ yani gerçek dünyaya bir artı katman eklemeden bahsediyoruz. Nasıl suanda ön kamera ile yapılan çekimler ‘SELFIE’ olarak selfish kelimesinden türetildi aynı şekilde ‘Augmented’ kelimesinden bir fenomenin bu davranışa bir ad vereceğini ön görüyorum. Alacağınız çikolatanın alerjinize uygunluğundan kahvenin laktoz süt miktarına gibi. Burada çok ciddi lokasyon bazlı oyunlaştırmalar da hayatımıza girecek gibi burada tabi Pokemon GO gibi basit gözüken ama inanılmaz zor olan çok güçlü oyun kurguları gerekmekte.

Burada ne bekleniyor derseniz hem AR hala standartını bulabilmiş değil IOS ve Android cihazlarda ayrı sıkıntıları var, dahası bu da pil performansını etkiliyor. Bu yüzden Pokemoncular Powerbanklerle geziyordu. Apple AR Kit ve Google AR Core ile çekirdek bir framework geliştiriyorlar bir uygulama indirmeden plug’inlerle varolan kameramızla bu artırılmış deneyimleri kullanabileceğiz. Örnek bir beta uygulaması :

Türkiye’de de Artırılmış Gerçeklik konusuna erken giren 2-3 startup mevcut. Ürünü markalara sunabilecek seviyeye gelen ve 3 Haziran’da Bahçeşehir Üniversitesi’nde gerçekleşen Gamfed Konferansında 300’e yakın kişiye okul içinde 4 farklı lokasyona İBeacon yerleştirerek sürpriz hediyeler dağıtan Catchman App bunlardan biri.

Catchman ile isterseniz hediye saklayıp bulmalarını ve bulduklarında hediye paketinin açılıp içinden bir metinle hediye verilmesini sağlayabiliyorsunuz. Bizim Gamfed konferansında 100’den fazla ödül dağıtıldı, aralarında powerbank, oyunlaştırma kitabı, oyunlar, eğitimler ve mug’lar mevcuttu. Videosu :

Gerçekten katılımcıların çok büyük keyif aldığı bu deneyimi sadece 1 hediye paketi değil 4-5 adet bir kurgunun (mesela şirketinin logosunun parçaları, ya da koleksiyonun parçaları gibi) toplayarak buldurabiliyorsunuz, dahası 1 kullanıcı yakaladığında kurguyla diğeri ondan çalabiliyor da. Ne kadar eğlenceli değil mi?

Eğer siz de merak ettiyseniz websitesi : http://catchmanapp.com

Detaylı bilgi ve demo için : Elif Ay elifay@catchmanapp.com

Arıtılmış Gerçeklik Oyun’u yeni başlıyor geri kalmayın 🙂

Altuğ

Rus Beeline Mobil Operatör Oyunlaştırılmış Welness GiGi uygulamasını yayınladı.

$
0
0

Rus Beeline Mobil Operatör Oyunlaştırılmış GiGi uygulamasını yayınladı. Bu uygulama ile kullanıcılar her gün 10.000 adım atınca 100MB ek alabiliyor, tüm ay boyunca 3GB kazanabiliyor. Birbirlerinin durumlarını kontrol edebiliyor ve sosyal bir şekilde motive edebiliyorlar.

Viewing all 225 articles
Browse latest View live